diumenge, 15 d’abril del 2007
Segona república espanyola
Salut
Segona República:
Període de la història de l'estat espanyol que comença el 14 d'abril de 1931, amb la proclamació de la República a Barcelona i a Madrid. Acaba l'1 d'abril de 1939, data en què la guerra civil iniciada el 18 de juliol de 1936 finalitzà amb la victòria de Franco i del govern de Burgos i la instauració, sobre la totalitat del territori de l'estat, d'un nou règim: el franquisme. Cal distingir, doncs, dos períodes ben diferenciats: la pau (14 d'abril 1931 — 17/19 de juliol 1936) i la guerra (17/19 de juliol 1936 — 1 d'abril 1939). La Constitució, aprovada el 9 de desembre de 1931, configurà una república amb un president, cap de l'Estat, feble; una cambra única, forta; i un govern nomenat pel president però que podia ésser rebutjat per la cambra de diputats. Separava l'Església de l'Estat i acceptava les autonomies regionals. De fet, fou atorgat l'Estatut d'autonomia a Catalunya (9 de setembre de 1932), vencent grans dificultats i amb moltes reticències, al País Basc (octubre del 1936) i a Galícia (1 de febrer de 1938). El País Basc encara tingué govern propi uns quants mesos, però Galícia l'any 1938 formava part de la zona franquista, de manera que l'Estatut no hi tingué cap aplicació pràctica.
El govern provisional i el d'Azaña realitzaren nombroses i importants reformes de sentit progressiu i democràtic: milloraments laborals, reforma tècnica de l'exèrcit, llei del divorci, secularització de cementiris, dissolució de la Companyia de Jesús, construcció i utillatge d'escoles, inicis d'una reforma agrària, etc. Però fou combatut per les dretes i no rebé el suport necessari per part de les forces obreristes. Governaren les esquerres i els socialistes des del 14 d'abril de 1931 al novembre del 1933, que guanyà les eleccions a diputats a corts una coalició dels republicans radicals de Lerroux amb la CEDA. A l'agost del 1932 ja hi hagué una rebel·lió frustrada (del general Sanjurjo, a Sevilla), de caràcter militar i dretà. A l'octubre del 1934, es produí l'aixecament revolucionari dels minaires asturians i la revolta de la Generalitat ( fets d'Octubre, Sis d'Octubre), contra el govern central, que fracassaren i que obriren un període de repressió, amb la suspensió de l'Estatut de Catalunya. L'anomenat Bienni Negre acabà quan triomfaren el Front Popular i el Front d'Esquerres (aquest a Catalunya) en les eleccions del 16 de febrer de 1936. El Govern que en sortí es veié privat del suport dels socialistes, dividits en revolucionaris i reformistes, i l'oposició de dretes acceptà, gairebé en la seva totalitat, que un aixecament militar els garantís el futur. I així, el 19 de juliol, liquidat l'intent reformista de les esquerres democràtiques, restaren enfrontats les dretes i llur braç armat, l'exèrcit, amb els partits obreristes i les sindicals, més els partits autonomistes de Catalunya i Euskadi, que comptaren amb alguns militars, en general d'elevada graduació. La República en guerra, després d'un període anàrquic, per tal com el poder havia restat al carrer (i que coincideix amb el govern Giral, republicà), fou dominada per les sindicals (govern Largo Caballero, fins al maig del 1937) i després pels comunistes i els socialistes afins a les posicions comunistes (govern Negrín). Després de la caiguda de Catalunya, un Consell de Defensa, del qual fou l'ànima el coronel Casado i la figura política el socialista Besteiro, intentà debades una pau pactada amb Franco i mantingué una breu guerra civil dins la guerra civil contra el govern Negrín i algunes forces militars manades per comunistes, tot el darrer mes de guerra i quan ja no hi havia cap esperança. La República tingué dos presidents: Niceto Alcalá-Zamora del 1931 al 7 d'abril de 1936, que fou destituït, i Manuel Azaña (abril del 1936 al febrer del 1939, que dimití).
Font: http://www.grec.cat
Núria Pérez Blanch
dijous, 12 d’abril del 2007
Un vol virtual per Barcelona
Feu clic aquí, i seguiu les instruccions.
El Vol Virtual per sobre Barcelona es va posar en marxa l'any 2003 al web bcn. En un principi, el programa permetia sobrevolar la ciutat i ubicar-se mitjançant el nom dels carrers.
L'any 2005, el Vol Virtual va incorporar els edificis emblemàtics en tres dimensions i també es va actualitzar el mapa. Alhora, s'hi van afegir les vistes en 360 graus que permeten visitar els parcs, els monuments i les avingudes més conegudes de la ciutat.
Des del mes de gener de 2005, el servei ha rebut prop de mig milió de visites a través del web bcn.
Bon viatge!!
Núria Pérez Blanch
diumenge, 1 d’abril del 2007
El carisma
El concepte de carisma es fonamenta en Weber. Es tracta de certes qualitats aplicables a la personalitat d’un individu, que és vist com a diferent de la resta dels “homes normals”. Se li atribueixen poders i qualitats excepcionals, sobrenaturals. El carisma es pot manifestar en tipus diferents: xaman, heroi, certs savis, intel·lectuals, profetes...
Per a Weber el sacerdoci funciona com a instrument, suport de la racionalització. Es tracta d’un procés evolutiu on el profeta compleix un paper clau. El profeta com a prototip de líder carismàtic. Per a Weber cada catogoria de carisma es basa en el supòsit que les societats complexes són més racionals que les tribals (màgia versus religió). La visió, l’estat de possessió són racionals per quan doten de sentit a l’experiència social. El carisma s’entèn com a ruptura a un ordre establert, estadi de transició, efímer. El carisma té significat tant per definir el poder extraordinari d’una persona i també el d’una cosa.
Es critica el concepte tal i com el defineix Weber perquè no aclareix si fa referència a un comportament més social o més psicològic, en Weber parla del sacerdoci com a integrant d’una empresa corporativa, en canvi el lider carismàtic actua sol, la seva revelació és sobrenatural, de caire personal. Actua sense ànim de lucre (com el xaman). Aquests individus són motrius, generadors de creences i d’institucions noves. La creença es manté perquè forma part d’una societat que les corrobora, que legitima les qualitats del líder.
Per a Durkheim el lider carismàtic, relacionat amb el concepte de “Mana” de Marcel Mauss, no és res, és de fet un titella, per a ell és la societat la que està per damunt del subjecte. Durkheim no li dóna cap validesa al subjecte i per ell el líder carismàtic és destinat, no pre-destinat. Per a Durkheim la religió és un fenomen purament col·lectiu, totes són verdaderes a la seva manera, responen a certes condicions de l’experiència humana. La religió és un fenomen purament col·lectiu, els individus participen a través de la consciència col·lectiva de creences i sentiments idèntics. Les normes col·lectives es trasmeten per sancions repressives, podríem dir en societats tradicionals i en normes més correctores en societats més elaborades. Això és discutible.
Per a Durkheim la llum que ve de dalt no és res més que el reflex d’emmirallar-se de baix. L’ànima humana existeix però està a fora. Els fets socials només s’expliquen per altres fets socials. Són els mecanismes socials els que designen que allò sigui realitat. Recordem la pel·lícula “Heroi per accident”, amb en Dustin Hofman.
Tornem al concepte de Mana explicat per Mauss, el Mana representa el que passa a la màgia, concebeix la força màgica com a espiritual i motiva la creença general en la màgia. Per a Mauss davant dels judicis màgics hi ha una creença unànime en un moment determinat d’una societat, sobre la veritat de determinades idees i sobre l’eficàcia de certs ritus. La màgia és l’art de creure i emanat col·lectivamrent s’acaba creient.
Seguint el símil lingüístic, Levi-strauss defineix el Mana, com el fonema zero (0), la funció del valor simbòlic zero no és oposar-se a un altre valor, sino a la manca de valor simbòlic.
El Mana, relacionat amb el lider carismàtic podríem dir que té poder, però no pot triar, no és lliure. La màgia permet integrar allò insòlit en un sistema lògic. Hi ha desordres que cal reglamentar, la funció és garantir l’ordre patent. El sistema d’anomalia és el que explica l’anomalia.
El Rei, la Constitució, les armes de destrucció massiva, la llei de partits, la bandera espanyola, l’himne de la “nación”...són exemples de valor simbòlic zero, es fan servir i surten quan hi ha un trencament i surten per evitar la ruptura d’un ordre, per evitar trencar amb l’estructura, surten per argumentar, racionalitzar i donar explicacions. S’estucturen, donen sentit, a partir del sense sentit.
Núria Pérez Blanch